Showing posts with label GATE Question Papers. Show all posts
Showing posts with label GATE Question Papers. Show all posts

Gate 1997 Mechanical Questions Amongst Answers

Hello Friends,
Are you lot preparing for GATE exams 2018 or TRP Govt Polytechnic Exams or IES examinations or whatever other Govt exams for Mechanical Engineering? Then this is the ship where you lot tin forcefulness out buy the farm previous years GATE exam questions which are solved. Here is a inquiry newspaper from GATE 1997 twelvemonth for Mechanical Engineering. You tin forcefulness out mention the questions too answers provided hither for your hereafter exams.

1. Kaplan turbine is
(a) a high caput mixed time period turbine
(b) a depression axial time period turbine
(c) an outward time period reaction turbine
(d) an impulse inward time period turbine
Answer: (b) a depression axial time period turbine

2. The alloying chemical constituent mainly used to ameliorate the endurance strength of steel materials is
(a) Nickel
(b) Vanadium
(c) Molybdenum
(d) Tungston
Answer: (b) Vanadium

3. On completion of estrus treatment, the resulting construction volition convey retained Austenite if
 (a) charge per unit of measurement of cooling is greater than the critical cooling rate
 (b) charge per unit of measurement of cooling is less than the critical cooling rate
 (c) marten site formation starting temperature is inwards a higher house the room temperature
 (d) marten site formatin complete temperature is below the room temperature
Answer: (d) marten site formatin complete temperature is below the room temperature 

4. To restore stable operating status inwards a hydrodynamic mag bearing, when it encounters higher magnitude loads,
(a) stone oil viscosity is to live on decreased
(b) stone oil viscosity is to live on increased
(c) stone oil viscosity index is to live on increased
(d) stone oil viscosity index is to live on decreased
Answer: (b) stone oil viscosity is to live on increased

5. Total sideslip volition conduct house inwards a belt possess when
(a) angle of remainder is zero
(b) angle of creep is zero
(c) angle of remainder is greater than angle of creep
(d) angle of creep is greater than angle of rest
Answer: a) angle of remainder is zero

6. To brand a worm possess reversible, it is necessary to increase
(a) middle distance
(b) worm diameter factor
(c) give away of starts
(d) reduction ratio
Answer: (c) give away of starts

7. Helix angle of fast helix drill is normally
(a) 35° (b) 60° (c) 90° (d) 5°
Answer: (b) 60°

8. In a signal to signal command NC machine, the slides are positioned past times an integrally mounted stepper motor drive. If the specification of the motor is 1°/pulse, too the pitch of the atomic number 82 screw is 3.6 mm, what is the expected positioning accuracy?
(a) 1 µm (b) 10 µm (c) l µm (d) 100 µm
Answer: (b) 10 µm
Explanation:
3600 corresponds to 3.6 mm
10 corresponds to (3.6/360) mm or (1/100) mm
10 corresponds to (1/100)(1/1000) m
10 corresponds to (1/100000) x 106 μm
10 corresponds to 10 μm

9. Selection electrolyte for ECM is equally follows:
(a) non-passivating electrolyte for stock removal too passivating electrolyte for complete control
(b) passivating electrolyte for stock removal too non-passivating electrolyte for complete control
(c) alternative of electrolyte is subject on electrical flow density
(d) electrolyte alternative is based on tool-work electrodes
Answer: (a) non-passivating electrolyte for stock removal too passivating electrolyte for complete control

10. Inter electrode gap inwards ECG is controlled by
 (a) controlling the pressure level of electrolyte flow
 (b) controlling the applied static load
 (c) controlling the size of diamond particle inwards the wheel
 (d) controlling the texture of the travel piece
Answer: (c) controlling the size of diamond particle inwards the wheel

11. The virtually commonly used criteria for measure forecast mistake is
(a) hateful absolute deviation
(b) hateful absolute pct error
(c) hateful criterion error
(d) hateful foursquare error
Answer: (a) hateful absolute deviation

12. Setup costs produce non include
(a) labour toll of setting upwards machines 
(b) ordering toll of raw material
(c) maintenance toll of the machines
(d) toll of processing the travel piece 
Answer: (d) toll of processing the travel piece

13. Influenza A virus subtype H5N1 dummy activity is used inwards PERT network to describe
(a) precedence relationship
(b) necessary fourth dimension delay
(c) resources restriction
(d) resources idleness
Answer: (a) precedence relationship

14. The toll of providing service inwards a queuing organisation increases with
(a) increased hateful fourth dimension inwards the queue
(b) increased arrival rate
(c) decreased hateful fourth dimension inwards the queue
(d) decreased arrival rate 

Gate 1998 Mechanical Questions Alongside Answers

Hello Friends,
Preparing for GATE exams 2018 or TRP Govt Polytechnic Exams or IES examinations or whatever other Govt exams for Mechanical Engineering? Then this is the post where you lot tin transcend previous years GATE exam questions which are solved. Here is a query newspaper from GATE 1998 yr for Mechanical Engineering. You tin lift the questions as well as answers provided hither for your time to come exams.

1. Influenza A virus subtype H5N1 car moving amongst uniform acceleration covers 450 1000 inward a five 2d interval, as well as covers 700 1000 inward the adjacent five 2d interval. The acceleration of the car is:
 (a) vii m/s^2
 (b) l m/s^2
 (c) 25 m/s^2
 (d) ten m/s^2
Answer:  (d) ten m/s^2
Explanation:
u = initial velocity
v = terminal velocity
a = acceleration
t = time
s = distance

using the relation s = ut + 1/2 at^2 as well as v=u + at, for the outset five 2d interval, nosotros have,
450 = 5u + 25/2 a  ...... (i)
v = u + 5a

For the adjacent five 2d interval (v=u + 5a) volition endure the initial velocity, then
700 = (u + 5a) five + 25/2 a  
700 = 5u + 25a + 25/2 a  ..... (ii)

From equations (i) as well as (ii), nosotros get
700-450 = (5u +25a + 25/2 a) – (5u + 25/2 a)
250 = 25a
a = 250/25
a =10 m/s^2

2. The buckling charge for a column pinned at both ends is ten kN. If the ends are fixed, the buckling charge changes to
(a) forty kN (b) 2.5 kN (c) five kN (d) twenty k N
Answer:  (a) forty kN

3. The normal stresses at a signal are σ x = ten MPa and, ii MPa; σ y = the shear stress at this signal is iv MPa. The maximum primary stress at this signal is:
(a) xvi MPa (b) fourteen MPa (c) eleven MPa (d) ten MPa
Answer: (c) eleven MPa
Explanation: Using the formula given below, detect out σmax which is the maximum primary stress.


4. The ratio of average shear stress to the maximum shear stress inward a beam amongst a foursquare cross-section is:
 (a) i (b) 2/3  (c) 3/2 (d) 2
Answer: (b) 2/3